Detta är information från Tradera
  • Erik Vaim

”Tradera är outstanding på secondhandmarknaden”

Han är miljökämpen och entreprenören som bestämt sig för att göra planeten bättre genom sitt företag Footly som hjälper tusentals svenskar att sälja sina begagnade prylar online.
Erik Vaims bästa försäljningskanal? Utan tvekan Tradera.
– Tradera är helt outstanding på secondhandmarknaden i Sverige i dag, säger han.

Erik Vaim, 32, började sälja begagnade prylar på Tradera redan i tonåren och blev snabbt så duktig att han fick hjälpa familj och kompisar att få ut det mesta av sina begagnade saker.

Men det var Eriks stora dykintresse som gjorde att han tog steget och började sälja begagnade prylar professionellt.

Plasten och nedskräpningen i korallreven var droppen som fick bägaren att rinna över och Erik bestämde sig för att göra något åt överkonsumtionen i samhället.

”Mos av planeten”

– När man dyker ser man med egna ögon att vi sakta men säkert håller på att göra mos av planeten. Jag började tänka på vad jag kan föra för att hjälpa? Sälja begagnat låg då självklart nära till hands, för om vi köper begagnat i så hög utsträckning som möjligt så behöver vi inte producera lika mycket nytt och då tär vi mindre på jordens resurser. Det är en logik som är lätt att förstå, säger han.

Det är bakgrunden till Footly, som har en affärsidé som nästan är löjligt enkel.

Som kund lägger du helt enkelt de prylar som du tröttnat på i flyttkartonger och beställ hämtning från Footly.

Footly säljer sedan dina saker till andra som gärna vill ha dem och fixar allt från fotografering till försäljning och frakt. När ett objekt säljs får kunden ta del av pengarna.

– Jag testade Footly först 2007 men då fick vi inte det att gå runt alls. Marknaden var inte mogen helt enkelt. Men den senaste tiden har den verkligen mognat och 2017 kände jag att jag nu är det dags. Vi kan sälja, vi kan Tradera och vi kan hjälpa folk som har för mycket grejer hemma. Och alla har det! Våra kunder är framförallt barnfamiljer mitt i livet men alla finns, från pensionärer till studenter, säger Erik Vaim.

Sälj på Tradera helt gratis i en månad – fyll i formuläret och tjäna 1000-lappar

”Sålt över 25 000 objekt”

Prylarna som kommer in säljer Footly genom auktioner på Tradera. Det som inte blir sålt direkt på auktion säljs sedan till fast pris via Tradera och Footly.se. Är varan fortfarande inte såld efter 130 dagar så skänks den bort till välgörenhetsorganisationen Human Bridge.

– Vi har alltid fått in på gränsen till vad vi klarar av. Folk har så otroligt mycket saker de inte använder. Upp till sex flyttkartonger med ett värde av 30 000 kronor enligt Traderas undersökning. Det blir alltså väldigt många artiklar att ta hand om, mycket bilder och mycket beskrivningar och det krävs mycket systemstöd. Vi har sålt över 25 000 objekt på Tradera sedan starten 2017 och har alltid kring 8 000 aktiva annonser. Så det blir väldigt mycket jobb, men det är det värt när det finns så många som vill återanvända.

Hur kommer det sig att ni har valt Tradera som försäljningskanal?

– Tradera är den marknadsplats i Sverige som är absolut bäst på begagnade saker. Många av de andra stora marknadsplatserna tillåter inte begagnat alls och tittar du på Facebook så går det inte att hantera mer än en handfull artiklar utan att det blir ostrukturerat. Blocket är också bra på begagnat men inte för många artiklar, jag tror det skulle vara svårt att hantera 8 000 artiklar på Blocket samt kostnaden för det skulle vara ohållbar…

Finns det några andra fördelar med Tradera för dig som företagare?

– Det jag gillar med Tradera är att de har en förståelse för företagen, att hela transaktionen måste fungera. Om det blir fel och inte fungerar och kunden skickar en retur så krediterar de avgiften exempelvis. Sen når man ju väldigt, väldigt många köpare.

”Pengarna är acceleratorn”

– Supporten fungerar riktigt bra den också! Vi har fått en egen kontakt som vi pratar med när det behövs. Sen nyttjar vi det inte i onödan, men när vi behöver något som är utöver det vanliga så har vi en bra kontakt att ta. Jag gillar också Traderas sätt att bedriva kundtjänst, att så långt det går se till att man inte ska behöva någon kundtjänst. Det finns mycket bra hjälp att få via hemsidan, som till exempel chattroboten. Det fungerar smidigt.

För Erik Vaim och Footly är huvudfokus miljön. Men för att miljöarbetet ska fungera så måste företaget ha en verksamhet som är vinstdrivande. I dag består företaget av två heltidsanställda och två timanställda.

– Att göra planeten bättre är vårt mål, men pengarna är acceleratorn. Pengarna är det största incitamentet vi har för allt i denna värld och nya klimatsmata lösningar som förstår och nyttjar det är häftigt. Kan vi använda pengarnas draghjälp först då kan vi göra skillnad för planeten snabbt nog.

Vi erbjuder samma service som en vanlig e-handel, med snabba leveranser och betalsätt som kunderna är vana vid så det blir väldigt smidigt att handla hållbart hos oss. Jag tror att om man ska arbeta med miljöfrågor så är det viktigt att göra något positivt, att inte vara dömande eller bötfällande utan istället komma med konstruktiva vinstdrivande lösningar för klimatet. Det tycker jag att vi gör med Footly, säger han och ler.

Sälj på Tradera helt gratis i en månad – fyll i formuläret och tjäna 1000-lappar