Detta är information från Tradera

Skivoraklet: ”Tradera är ett perfekt verktyg”

I 15 år har skivoraklet Jan Andersson från Arlöv sålt stenkakor, vinylskivor och CD-album på Tradera.
– Det är ett perfekt verktyg att nå samlare och intresserade i hela Sverige, säger han.
Fyll i formuläret nedan så får du testa att sälja helt gratis på Tradera i en hel månad – ett sätt att nå ut till 1 miljon köpare varje dag och ta ditt företags försäljning till nästa nivå.

Tänk att du kan prata med och nå en miljon potentiella köpare – varje dag.
Det är realiteten på Tradera. Har du då något som du vill sälja – som andra vill köpa – så är en marknadsplats som Tradera.com en riktig guldgruva. Och framför allt något som är svårt att konkurrera med.

Sälj på Tradera helt gratis i en månad – fyll i formuläret och tjäna 1000-lappar

”Gick att få bra betalt”

En som varit med och sålt på Tradera länge är skivoraklet Jan Andersson, 64 år. Han började att sälja vinyl- och CD-skivor redan 2004 och lägger kontinuerligt ut nya vax på Tradera.com.

– Jag har själv samlat mycket på skivor tidigare, mest rock’n’roll och liknande. Men jag gjorde mig av med det mesta och märkte att det gick att få bra betalt för mina gamla vinyler. Efter det var det många kompisar som hörde av sig och ville göra sig av med sina samlingar, och på den vägen är det, förklarar Jan Andersson.

– Jag tog det här som jobb för tio år sedan när jag började att sälja som företag.

Och skivförsäljaren från Arlöv har märkt en stor skillnad när det gäller plattor i dag jämfört när han drog igång.

– Vanliga plattor fick ett rejält uppsving för runt tio år sedan när vinyl blev på tapeten igen. Då var det många som köpte upp sig på sina favoritalbum och liknande. Men de som började att köpa och investera i sin skivsamling då har i dag fått det som de vill ha.

– Det fanns inte heller så många som sålde skivor då så man kunde få bättre betalt för skivorna förr.

Sälj på Tradera helt gratis i en månad – fyll i formuläret och tjäna 1000-lappar

”Har precis lagt upp 380 skivor”

I dagsläget finns runt 88 000 annonser för vinylskivor och 64 000 annonser för cd-plattor på Tradera. Jan – som just nu säljer runt 380 skivor på Tradera – har lyckats få dryga 56 000 omdömen efter lyckade försäljningar.

– Jag brukar lägga ut skivor några gånger i månaden. Nu har jag precis lagt ut 380 stycken på Tradera och då är det en månads jobb innan med att lyssna, undersöka, skriva och fota alla skivorna, förklarar Jan.

Vad är det som är bra att som företagare sälja på Tradera?

– Den största fördelen är att du når många och att om rätt köpare är inne just då så kan du tjäna bra pengar. Det är enkelt – bara att klicka hem din skiva.

– Tradera har också bra verktyg och man kan marknadsföra sig själv på ett bra sätt. Det är en bra marknadsplats att synas på som skivförsäljare, säger Jan.

Han påpekar att en sådan etablerad marknadsplats som Tradera hela tiden arbetar med tekniken och kampanjverktygen, vilket gör att säljarna kan koncentrera sig på det som de känner bäst till. I hans fall skivor.

Sälj på Tradera helt gratis i en månad – fyll i formuläret och tjäna 1000-lappar

”I snitt 200 kronor”

I dag vill många samlare ha original, specialpressningar och specialutgåvor, men även rariteter har sjunkit i pris de senaste åren. Kanske har det att göra med att det finns färre intresserade men samtidigt är det lättare att få tag i skivor i dag. I och med internet går det ju att köpa skivor från hela världen ganska enkelt.

Hur ser dina ”vanliga” köpare ut?

– Det är väldigt olika, men jag ser att många som köper bor i Dalarna och norröver. Jag har sålt väldigt mycket till Norrbotten. Kanske är det för att där har de inte så många skivbutiker eller skivmässor – i Stockholm och i storstäderna är det ju lättare att hitta skivor.

Vad brukar ett standardpris för dina skivor vara?

– I snitt säljer jag mina skivor för 200 kronor, men då får man komma ihåg att köparen betalar 72 kronor i frakt för en vinyl och runt 36 kronor för en CD också.

”Fick 8 100 kronor”

Det händer ibland att man på nätet möts av information om att man kan sälja sina gamla och dammsamlande vinylskivor till skyhöga priser. Och visst går det fortfarande – men enligt Jan ska det då vara något riktigt speciellt.

– Jag har läst att man kan få en miljon för Beatles ”White Album” och sett att människor provat sälja den skivan till fantasisummor på nätet. Det stämmer att du kanske kan få en miljon kronor för den skivan – men bara om du har nummer 1, 2, 3 eller 4 som tilldelades Beatlarna själva. Har du ett ”vanligt” ex av skivan så är den värd 150-200 kronor.

Vilken är din dyraste försäljning på Tradera?

– Jag försöker att hålla mig ifrån de dyraste plattorna. Orsaken till det är att priserna svajar så mycket så att det ibland inte blir någon vinst på dyra plattor. Som exempel så fick jag 4 000 kronor för Pink Floyds ” Dark Side of the Moon” i original för några år sedan, men då betalade jag runt 3 000 kronor i inköp för den. Sist jag sålde den fick jag 1 600 kronor och gick då back 1 400 kronor bara på den skivan. Det är lite lurigt, förklarar Jan.

– Den dyraste skivan jag sålt är en skiva med jazztrumpetaren Thad Jones (Blues Note). Jag visste inte alls vad den var värd när jag lade ut den, men jag fick 8 100 kronor.